Några intryck från Indonesien.

28 maj, 2013
Kommentarer inaktiverade för Några intryck från Indonesien.
Några intryck från Indonesien.

Författare: av Anders Lyberg.

Från en semesterresa i Indonesien vill jag förmedla några intryck under de två och en halv vecka som jag och hustru Monika var iväg.

Vi passade på att hälsa på en tidigare kollega som arbetar i Jakarta för norska Elkems avdelning för tillverkning av solcellskisel. Kontoret var relativt nyligen etablerat med uppdrag att ordna med försörjning av träkol att användas till reduktion av kiseldioxid till kiselmetall i smältugn med renhet god nog för solceller. Denna träkolstillverkning etableras på Sumatra inte allt för långt från den leverantör som idag och även framledes kommer att använda. Parallellt undersöks också att etablera ett smältverk på Kalamantan (Borneo).

Jakarta med 10-15 miljoner invånare är en snabbt växande stad med allt från gatustånd till stora moderna shoppingcentra och skyskrapor. Vad gäller kollektivtrafiken så finns det endast bussar. Spårbunden trafik har man inte lyckats ordna, mycket pga krånglig byråkrati, så det är väldigt mycket biltrafik och massor med små motorcyklar som kryssar mellan bilarna. Trafikrytmen är trots detta förunderligt lugn, vilket krävs för att få det att rulla. Motsatsen, med latinskt tutande och hyttande, skulle innebära kaos.

Indoneserna och speciellt de på Jakarta är mycket hänsynsfulla och vänliga även om man prutar på marknaden. Jag hade förväntat mig något annat i detta största muslimska land.

Befolkningen är strävsam och ligger i. Jag kände mig säker hela tiden och risken för fickstölder var låg, men det är klart att på de mest turistiska stråken är det säkrast att vara mer uppmärksam.

Minimilönen är under existensminimum så befolkningen måste sträva på för att få vardagen att gå ihop, men med tanke på den goda tillväxten i landet och en fungerande ekonomi, så kan det inte dröja länge innan välståndet gör livet bättre. Jag har inga siffror på befolkningsökningen men räknar med att det numera sker med rätt låga födelsetal i städerna. Landsbygden sackar dock. Att det varit en snabb befolkningsökning har utmynnat i en befolkning på väl över 200 miljoner. Java är tättbefolkat. Sumatra mindre men mycket djungel har försvunnit och ersatts med oljepalmsodlingar. I norr återstår bara djungel i de otillgängliga bergen, där för övrigt undertecknad med hustru och son med fästmö djungelvandrade några dagar. Det var i sig en fantastisk upplevelse. Inga livsfarligheter, rent och fräscht och med god vattenföring vilket fick mig snarast att tänka på Norge. Vi såg några orangutanger och andra exotiska djur, men djungeln är tät och sikten inte alls lika bra som i Afrikas bush under torrtiden.

Vi guidades av två guider och den medföljande kocken var i campen i förväg och ordnade med bästa njutbara Indonesiska husmanskost. Trevliga människor med god humor. Det var mycket brant klättring och utan friskis och Svettis-jympa i kroppen hade det kunna varit jobbigt. Rafting turen på älven tillbaka ner till Jungle Inn var lätt farsartad och farkosten bestod av 4 stora däck-slangar som surrats samman samt två långa bambustavar. Riktigt kul.

Pressen är mycket öppen och frispråkig och det var intressant att följa insändarsidorna. Snarast i klass med resonemang förda i the ”Economist” och mycket långt ifrån nivån på insändare i Aftonbladet/Expressen eller för den delen SvD/DN, okay Wolodarski i DN kanske.

Man slås av nästan total frånvaro av västerlänningar och utvecklingen av landet kommer att gå alldeles utmärkt ändå. Att tänka på när vi funderar på vår egen konkurrenskraft och vad vi skall göra här hemma för att bibehålla vår levnadsstandard. Skulle inte förvåna mig om någon börsbedömare skulle rekommendera att vikta över innehavet av emerging market fonder till denna del av världen.

Det är inte möjligt att kommentera just nu.