April, april din dumma sill…

30 mars, 2016
Kommentarer inaktiverade för April, april din dumma sill…

… jag kan lura dig vart jag vill! Så börjar ramsan som många av oss använder i samband med första april och de aprilskämt som vi vill lura vår omgivning med. och aprilskämt finns det gott om exempel på genom tiderna. Seden att ”narra april” går i Sverige tillbaka till 1600-talets mitt. Aprilskämtens koppling till massmedia är belagd från mitten av 1800-talet och är det något som vuxit de senaste åren så är det ”skämt” och skrönor (som ibland är, eller blir, sanningar) som sprids via dagens sociala medier, såväl frivilligt som ofrivilligt.

Den äldsta kända medievitsen är från 1846 då tidningen Evening Standard i London publicerade en annons om åsnevisning i utkanten av staden. Människor åkte dit och gick runt och letade efter åsnor. Tills de tittade på varandra och förstod att de själva var åsnorna.

Ett klassiskt skämt från tv:s svartvita barndom år 1962 är när Kjell Stensson lurade svenska folket att titta på sändningarna genom en nylonstrumpa för att få färg-tv. Ett omtalat skämt handlade om att konstruktörerna av Ölandsbron befarade att anslutningen skulle missa på en halv meter. 2005 kunde TV4 på sin hemsida berätta för tv-tittarna att de haft inbrott och att banden med tv-serien ”Lost” tyvärr hade försvunnit.

2008 skrev Dagens Nyheter att Hammarbybacken i Stockholm skulle glasas in. Detta fick ägaren till Skistar att reagera. Eftersom aktiekursen rasat tillkännagavs att man tänkte stämma tidningen på 100 miljoner kronor – vilket även det så småningom visade sig vara ett aprilskämt.

Händelser i nutid skulle kunna vara aprilskämt

Vissa händelser som inträffat senaste tiden skulle vi nog alla önska att de vore aprilskämt. Till exempel terrordåden nu nyligen i Belgien och i Irak liksom Donald Trumps uttalanden i olika frågor.

Två exempel på händelser som skulle kunnat vara aprilskämt men som tur är inte är det är Barack Obamas besök på Kuba där han förmedlade sin viljeinriktning om att nu helt släppa kalla kriget och börja prata samarbete. Detta toppmöte mellan Castro och Obama som sedan följdes av en konsert (öppen för alla) med Rolling Stones gjorde ju inte saken sämre. Att det sedan länge varit förbjudet att lyssna på Rolling Stones på Kuba gjorde inte aktiviteten sämre.

En annan nyhet som rapporterats nyligen och som skulle kunna hamna under kategorin aprilskämt är den kvinna som frivilligt försvann när hon var 28 år och nu har hittats. Det var 1974 som 27-åriga Lula Ann lämnade sitt hem i Laurel i Indiana i USA för att bara försvinna utan ett spår. 27-åringen var mamma till tre barn vars vårdnad hon överlät på sina föräldrar. Ett brev året efter var sista gången som de oroliga föräldrarna hörde ifrån sin dotter. Men nu har en ihärdig polis vid Indiana State Police, sergeant Scott Jarvis, hittat henne efter att ha följt flera kalla spår, skriver People Magazine. Ett av dem gick till en oidentifierad död kvinna i Richmond som grävdes upp ur sin grav för ett dna-prov. Men provet visade att kvinnan var en annan. Ett annat spår ledde till en kvinna som liknade Gillespie-Miller och som hade bott i Tennessee på 1980-talet men som sedan hade flyttat till Texas. Och där blev spåret intressantare. Så i mitten av mars skickade Scott Jarvis en Texas Ranger till en adress i södra Texas. Och den som öppnade var Lula Ann Gillespie-Miller, skriver Indiana State Police på sin lokala webbplats. Men även om den nu 69-åriga Lula Ann villigt bekräftade att hon verkligen var den rätta ville hon inte berätta för polisen varför hon 42 år tidigare lämnat hus och hem. Polisen fick henne att lämna sina kontaktuppgifter och nu tänker ett av hennes barn, Tammy, höra av sig till den mamma som inte har några minnen av.

Vill du läsa om 9 aprilskämt som förbluffat människor i världen, se Newsner.

Konspirationer och nättroll

Vid Masterclubs januarimöte hörde vi en föreläsning om social medier och hur information sprids via internet. Vid mötet jämfördes internet med traditionella tryckta dagstidningar och den gamla ”sanningen” om att morgon- och kvällstidningars innehåll minsann var att lita på. Andra aspekter som lyftes fram var att på internet kan vem som helst lägga ut vilken information som helst. Källorna är svåra att kolla och ibland kollas inga källor och rykten kan lätt spridas och bli sanningar. Ett sådant sätt att sprida rykten är genom nättroll. Och ett sådant ämne som är extra intressant för nättroll är att sprida konspirationsteorier. För inte så länge sedan skrevs ett flertal artiklar i bland annat Svenska Dagbladet om konspirationsteorier kopplade till Ryssland och huruvida dessa teorier var kopplade till nättroll eller inte.

Konspirationsteorier eller inte. En studie från 2013 visar att konspirationsteoretiker är mer öppensinnade och mindre fanatiska och aggressiva än konventionalister. Att använda etiketten konspirationsteoretiker hämmar de kognitiva funktionerna, så att folk i allmänhet tänker sämre, säger en psykolog.

Och apropå konspiration, terror och säkerhetspolitik så har invånarna i Paris börjat lära sig leva med rädslan för cynisk terrorism. I Frankrike höjer politikerna nu rösten för ett starkare EU-samarbete kring säkerhetsfrågorna medan Parisborna manifesterar sin enhet med grannarna i Bryssel. En fråga som börjat diskuteras av flera politiker nu efter terrordåden i Bryssel är om det rent av skulle behövas ett europeiskt CIA för att kunna hindra terrorns framfart. Ämnet är högaktuellt och vi följer det vidare i våra diskussioner inom Masterclub.

Det är inte möjligt att kommentera just nu.