Nybliven pensionär med affärer, politik och idrott på schemat

29 november, 2014
Kommentarer inaktiverade för Nybliven pensionär med affärer, politik och idrott på schemat

Anders Göthlin MasterclubNybliven pensionär med affärer, politik och idrott på schemat.

Livet som pensionär är inte alltid förutsägbart. Hade nog tänkt mig att det skulle vara ganska skönt att ta det lite lugnt och koppla av, resa lite mera, ägna tid åt familj och barnbarn, men så blev det inte riktigt.

Helt plötsligt så är veckorna fyllda av arbetsuppgifter som inte alls var planerade. Att var ordförande i ett antal bolag tar sin tid med styrelsemöten och stöd till VD:ar i strategiska och operativa frågor. Ett för mig ganska normalt sätt att jobba på som är både roligt och stimulerande. Men att vara delägare i ett antal verkstadsbolag i underleverantörsbranschen, som har problem med beläggning och lönsamhet i dessa svåra tider, kan få vem som helst att ligga sömnlös om nätterna.

Det märks tydligt att väldigt många små och medelstora verkstadsföretag i dag har stora problem. Dels är det konjunkturen med dåliga tider som slår hårt, men samtidigt händer det som alla befarat nämligen generationsskifte med konsekvenser. Ett stort antal företag i Sverige, som haft 40-talister som grundare och ägare, tas inte över av nästa generation. En del av dem blir förhoppningsvis sålda till nya ägare, men sorgligt nog så hittar många företag inga nya ägare och blir helt enkelt nedlagda.

Parallellt med detta sker kraftiga personella neddragningar i Sveriges storkoncerner såsom Volvo, Sandvik, Atlas Copco, med flera. Detta får förstås konsekvenser för deras underleverantörer. Arbetslösheten kommer därför inte att sjunka i detta land utan snarare öka. Värst är det för våra ungdomar.

Vår senaste politikerdebatt i MasterClub har fått praktiska konsekvenser för min del. Jag har helt plötsligt blivit engagerad i lokalpolitiska frågor i möten med kommunalråd, rikspolitiker och landshövdingar med frågeställningar som jag aldrig ställts inför tidigare. Nyttigt och intressant, men betydligt svårare än jag någonsin anat. Här är det inte lätt att åstadkomma snabba förändringar.

Den allmänna oredan i regeringen där vallöften sviks på löpande band ger konsekvenser även ute i landet. Det är lätt att vara efterklok men nog borde vi som är verksamma i näringslivet engagera oss betydligt mer i politik och samhälle. Vi klagar mycket på politiker men gör sällan någon egen insats.

Örebro skall nästa år fira 750-års jubileum som stad och engagemanget är stort.

Vår Landshövding Rosmarie Frebran uttryckte på ett informellt möte häromdagen önskemål om att det vore bra om stadens idrottsklubbar (ÖSK–herrfotboll, KIF- damFotboll samt Örebro Hockey) allihopa kunde bli Svenska Mästare under jubileumsåret, varvid ÖSK:s ordförande replikerade snabbt och sa att det är möjligt om vi får 25 MSEK extra.

Som ni nog förstår så är det inte lätt för en gammal ”Djurgårdare” som jag, att tampas med alla Örebroare inom idrotten, men det är fantastiskt roligt. Nästa lördag är det dags för hemmamatch för Örebro Hockey mot Djurgården. Då är det upplagt för Fajt och Business. En stor ”Djurgårdsfantast” kommer till Ambitiös lounge nämligen Anders Ullberg, ordf. i Boliden AB och tidigare VD i SSAB. Kan ge nya affärer?

Idrott är något som engagerar och stimulerar väldigt många människor.

I affärsrörelsen Ambitiös där jag är engagerad tillsammans med Davor Dundic använder vi oss av idrotten i följande syften:

  • Stödja ungdomsverksamhet
  • Synas på bra annonsplatser
  • Skapa kontakter med affärslivet genom att bjuda potentiella kunder till egna lounger. Det är både dyrt och tidskrävande att engagera sig på detta sätt men det ger oanade resultat i form av ständiga nya kontakter och nya affärer.

Som ni förstår så blev pensionärslivet inte riktigt vad jag tänkt mig. men väldigt stimulerande och roligt.

Anders Göthlin

Det är inte möjligt att kommentera just nu.