Juni 2016

15 juni, 2016
Kommentarer inaktiverade för Juni 2016

Omvärld och vardag

Brexit, val i USA, flygstrejk, dödsskjutningar i Orlando, skolavslutningar, verandabyggen, semesterplaner, fotbolls-EM och att ”göra det sista innan midsommar”. Ungefär de här områdena hör jag runt omkring mig diskuteras just nu och det är inte så konstigt. Det är högaktuella ämnen som speglar vår vardag, vad vi möts av i media och vad vi har i vår direkta närhet.

När det gäller Brexit så är det är inte alls självklart att britterna stannar i EU. Hur detta påverkar oss i Sverige och omvärlden är oklart men spekulationerna pågår för fullt. Röstar de för att stanna i EU skulle det kunna utlösa ett börsrally, men om de väljer att lämna finns det risk för nedsida på kort sikt. Ett område som det tvistas om är hur mycket säkerheten skulle påverkas av ett utträde. Ett tredje världskrig som skakar den europeiska kontinenten kanske inte är realistiskt men ett brittiskt EU-utträde skulle kunna få en rad negativa konsekvenser för säkerheten. Och för Sverige kan det betyda mindre att säga till om. Den 23 juni vet vi utfallet av folkomröstningen. Fortsättning följer…

Piloter som kommit ned på marken

Flygstrejken som pågått för SAS svenska piloter från fredagen den 10 juni avslutades tisdagen den 14 juni och flygtrafiken kom successivt igång igen. Under strejken ställde omkring 1 000 flygningar in och runt 100 000 resenärer drabbades. Det som gör den här strejken extra intressant är att den har haft svagt eller inget stöd av allmänheten och det har diskuterats om huruvida detta är en lyxstrejk eller inte. Det är också intressant att parterna är nöjda med resultatet efter att arbetstagarrepresentanterna gått med på det bud som arbetsgivaren erbjudit från första dagen (enligt medierapporteringen). Hm… vad uppnåddes med denna strejk? Höjt förtroende för SAS, pilotfacket eller piloterna? Nej, troligen inte. Frustrerade och irriterade passagerare och andra yrkesgrupper? Ja! Bättre villkor för piloterna? Ja, men inte mer än vad arbetsgivaren ville ge från start.

Hillary vs Donald

Jag har ofta med USA-valet i mina omvärldsbevakningar, så även denna gång. Hillary Clinton verkar vara i ledning, som det ser ut just nu, och hon har de delegater som krävs för att utses till presidentkandidat. Clintons ledning över Republikanernas motsvarighet Donald Trump har dock minskat något. Det visar en opinionsundersökning från Ipsos som Reuters beställt och som genomfördes i början av vecka 24 av 1 063 personer online.

Clintons ledning är i undersökningen 11,6 procentenheter, en nedgång från 13 procentenheter jämfört med den femdagarsperiod som slutade på lördagen, dagen innan Orlando-attacken.

Parallellt med valkampanjen skedde den dramatiska och tragiska attacken på gaynattklubben i Orlando söndagen den 12 juni och detta kan också påverka presidentracet. Oron för invandring, vapenlagar och religionsfrihet kommer återigen upp i det redan infekterade kampanjandet.

Verandabygge och jordgubbstårta

Och avslutningsvis, vad har vi närmast oss själva i vardagen? Jo, fotbolls-EM, verandabyggen, skolavslutningar och att ”göra klart allt innan midsommar”. Jag avslutar med att citera Byggmax (www.byggmax.se): Att bygga altan är ungefär som att baka en jordgubbstårta. Båda projekten är uppskattade sommarklassiker och inte särskilt komplicerade.

Ha en underbar sommar!

Prästkrage

 

 

Det är inte möjligt att kommentera just nu.